Финалистите от патриотичното национално състезание “Народните будители и Аз”

Над 8300 ученици от 55 училища премериха своите знания в четвъртото издание на състезанието “Народните будители и Аз“, проведено под патронажа на Маргарита Попова, Вицепрезидент на Република България. Участниците бяха от четири области на страната – Пловдив, Пазарджик, София и Благоевград. Проектът бе осъществен на училищно, районно, градско (общинско) и областно ниво.

Финалите на състезанието “Народните будители и Аз” се проведоха от 08:00ч до 13:30ч на 7 юни 2014г. в Пловдив, Новотел Пловдив, зала “Пловдив”.

Състезанията “Народните будители и Аз” са по инициатива на трите ротариански клуба в Пловдив: РК Пловдив-Пълдин, РК Пловдив и РК Пловдив-Филипопол, както и на клуб Зонта-Пловдив. Идеята за тази инициатива е на нашия ротариански приятел Кирчо Атанасов, който Финал на Народните будители и Аз 2014вложи професионалните си умения при работа с ученици в изучаването на най-славните страници и имена от българската история. Тук трябва да споменем и нашите спомоществователи, които също допринесоха за осъществяването на този проект: Община Пловдив,Aiger Group AG-Switzerland, Рефан България ООД, Роза импекс ЕООД, РК Пловдив-Пълдин, Зонта клуб-Пловдив, БДЖ, БДЖ-София и Хеброс бус-Пловдив. Те дариха лично време , професионален опит и финансови средства.

Народните будители и Аз” е обществено значимо събитие, защото зад него застават български общественици – представители на държавата, областната и общинската администрация. Личен принос имат областните управители на Пловдивска и Пазарджишка област – Венцислав Каймаканов и Иван Йорданов, както и кметовете на Пловдив и Пазарджик – Иван Тотев и Тодор Попов. Лично време отделиха преподаватели от Пловдивския университет и ротарианци, които журираха и бяха ангажирани с организацията на “Народните будители и Аз“.

Стимул за участие в “Народните будители и Аз” бяха и наградите за победителите, които традиционно са свързани с посещението на патриотични места в нашата родина. Участниците бяха разделени на две възрастови групи от 5-ти до 7-ми клас и от 8-ми до 11-ти клас.финал 2014

Паралелките от Пловдив, заели I-во място от всяка възрастова група, се награждават с двудневна екскурзия до патриотично място в България, а паралелките заели II-ро и III-то място се награждават с еднодневни екскурзии заедно с класния ръководител, учителя по история и педагогическия съветник и директора на училището.

За състезателите от Област Пловдив, заели I-во и II-ро място във всяка възрастова група, БДЖ осигурява специален вагон от Пловдив до София и обратно, а Хеброс бус-Пловдив отпуска два автобуса, с които учениците да посетят забележителностите на гр.София.

Финалисти 2014 година:

Градски финал

1 възр. група

I-во място СОУ “Св. Седмочисленици” – клас 6Б – патрон Найден Геров

II-ро място ОМГ “Акад. Кирил Попов” – клас 6А – патрон Найден Геров

III-място “Райна Кнагиня” – клас 6Б

2 възр. група

I-во място  ОМГ “Акад. Кирил Попов” – клас 11 – патрон д-р Петър Берон

II-ро място ПГАСГ – клас 11Б – патрон д-р Петър Берон

III-място Национална Търговска Гимназия – клас 10Ж

Областен финал

1 възр. група 

I-во място ОУ “П. Славейков” – с. Белащица – клас 6 – патрон Райна Княгиня

II-ро място ОУ  ”Св.Св. Кирил и Методий” – Карлово – клас 5Б – патрон Алеко Константинов

III-място ОУ “Хр. Ботев” -с. Ръжево Конаре – клас 7

2 възр. група 

I-во място ПГ “Генерал Вл. Заимов” – Сопот – клас 9В – патрон Иван Вазов

II-ро място ОУ “Хр. Ботев” – с. Дълго поле – клас 8 – патрон Иван Вазов

III-място СОУ “Ген. Карцов” -с. Христо Даново – клас 8

Публикувано в IV-то издание, Новини

Вашият коментар

%d bloggers like this: