Оспорвано състезание между паралелките от Община Пазарджик на общинския кръг

Народните будители и Аз, общински кръг в Пазарджик

На 06 юни се проведе състезанието между финалистите в общинския кръг на  ”Народните будители и Аз” в Пазарджик. В третото издание на проекта се включиха за първи път три общини от Област Пазарджик – Община Белово, Община Ракитово и Община Пазарджик. Общо 33 паралелки от 8 училища на областта участваха в училищните битки със знания за българските възрожденци и будители.

Финалисти в първа възрастова група на състезанието в Пазарджик

Петокласници на общинския финала на "Народните будители и Аз"На вчерашния финал в град Пазарджик се състезаваха паралелки от двете възрастови групи 5-7 клас и 8-11 клас. Един срещу друг се изправиха 5 клас на ОУ “Васил Левски”, с. Величково с патрон Васил Левски и 5А клас на СОУ “Асен Златаров”, с. Черногорово с патрон цар Калоян. Победители станаха петокласниците на ОУ “Васил Левски”, които получават еднодневна екскурзия  до място в България с историческа значимост.

 

Състезание в Община Пазарджик между паралелките финалисти от възрастова група 8-11 клас

Финален кръг за училищата от Община Пазарджик в "Народните будители и Аз"

От втората възрастова група (8-11 клас) се състезаваха учениците от 10А клас на ЕГ “Бертолт Брехт” с патрон Добри Чинтулов и 11В клас на СОУ “Иван С. Аксаков” с патрон Васил Левски. И двете паралелки се оказаха много добре подготвени и изненадаха журито и публиката с наученото за живота и делата на своите патрони. Те имаха равен брой точки след оспорваното състезание, а и в процентно отношение отново бяха еднакви.

Последва кратка консултация между журито, представители на Ротари клубовете от Пловдив и ръководителя на проекта доц. Кирчо Атанасов, за да вземат решение кой да бъде победител. Единодушно, удивени от хъса и знанията и на двата класа, те допуснаха и двете паралелки до областния кръг. Там заелите 1-во място 10А клас /ЕГ “Бертолт Брехт/ и 11В клас / СОУ “Иван С. Аксаков”/ ще премерят знанията си в състезания с финалистите в другите две общини – Белово и Ракитово. Това е прецедент в историята на проекта “Народните будители и Аз“. Ако на областния кръг отново има две паралелки с еднакъв брой точки, журито ще зададе по 2 допълнителни въпроси към всеки отбор, за да се излъчи един финалист. Наградата и за двата класа е еднодневна екскурзия до исторически значимо място в България.

 

Гости на състезанието от общинския кръг в Пазарджик

Ръководителят на проекта "Народните будители и Аз" - доц. Кирчо АтанасовДиректорът на Дирекция “Образование и култура” Георги Спасов връчи грамотите на победителите и книги от спонсорите. Атанас Васев, президент на Ротари клуб “Бесапара” – Пазарджик, награди всеки от участниците в състезанието с  персонална грамота. Той подари и на двете паралелки от втората възрастова група -  10А клас и 11В клас, пазарджишки препис на “История Славянобългарска”. Изданието на книгата е било спонсорирано преди няколко години от Ротари клуба в Пазарджик. Сред гостите на общинския кръг в Пазарджик бяха представители на Ротари клуб Пловдив – Пълдин – ръководителят на проекта “Народните будители и Аз” доц. Кирчо Атанасов и член на клуба Мариянка Андреева. Сред гостите от Зонта клуб Пловдив беше Кристина Франгова.

 

Галерия:

Публикувано в III-то издание, Новини

Вашият коментар

%d bloggers like this: